ORIGEN:  És una recepta per a un “pa d’emergència” però amb un resultat més que acceptable. Està cuit en menys d’una hora des que es comença el procés ja que no s’empra ni massa mare ni processos de prefermentació. Hi ha moltes receptes a internet però una de les més clares és la del blog “El pucherete de Mari” .

IMG_20200420_113736

INGREDIENTS: llevat
300 gr de farina de força (o de tot us)
170 gr d’aigua mineral
¾ d’un sobre de llevat de panaderia deshidratat (*)
1 cullerada d’oli d’oliva
1 culleradeta de sal

PROCÉS:
.- En un recipient que pugui anar al microones posem l’aigua i la cullerada d’oli.
.- L’escalfem al microones uns 20 segons.
.- Un cop tèbia afegim el llevat i el desfem en el líquid.
.- En un bol gran posem la farina i la sal. Barregem i fem un forat al centre.
.- Afegim, al centre, la barreja d’aigua, oli i llevat.
.- Amb una espàtula barregem fins a obtenir una massa i continuem amb la mà fins a poder fer una massa que es desenganxa del bol.
.- Enfarinem una mica la superfície de treball, hi posem la massa i la amassem una mica formant al final una bola amb la part superior ben llisa.
.- Posem una mica d’oli en un recipient gran (amb tapa) perquè pugui anar a forn. Hem de pensar que la massa gairebé triplicarà el seu volum actual. Amb l’oli untem tot el recipient i la tapa. (**)
.- Posem al centre del recipient la bola de massa a la qual li fem uns talls (al gust).
.- Escampem una mica de farina per sobre i tapem el recipient.
.- El posem al forn (apagat) i programem 45 minuts a 220ºC amb calor dalt i baix.

.- Passat aquest temps (ha de quedar ben daurat) el treiem del forn, destapem el recipient (amb compte de no cremar-se amb el vapor) i deixem que refredi el pa sobre una reixeta.

IMG_20200322_213444_1

(*) Pot també emprar-se llevat fresc, que també es pot comprar al super.

(**) En comptes d’un recipient amb tapa pot emprar-se una bossa especial per forn que també poden adquirir-se en qualsevol super. En aquest cas no hauríem de sobrepassar els 200ºC.