ORIGEN: Varis. La recepta original porta la mateixa quantitat de sucre que de mantega però a mi m’agrada més amb menys mantega (la meitat)…

INGREDIENTS:
6 pomes “golden”
120 gr de sucre
60 gr de mantega
1 planxa rodona de pasta brisa

PROCÉS: Va molt bé fer-la en un “motlle” que pugui anar al foc i al forn. Jo he emprat una paella de 22 cm amb mànec desmuntable.

Clipboard01

.- Pelem i eliminem el cor les pomes. Les tallem a quarts i les reservem, ruixant amb unes gotes de suc de llimona perquè no s’oxidin.
.- Preescalfem el forn a 180ºC amb calor baix i dalt.
.- Fonem la mantega en el recipient triat.
.- Quan estigui fosa, afegim el sucre i, remenant constantment, coem fins a aconseguir un caramel de color clar. El retirem del foc.
.- En calent, col·loquem els quarts de poma, amb la part convexa en el caramel, fent una corona. Omplim el centre.

IMG_20200109_132710
.- El posem al forn, preescalfat, uns 20 minuts.
.- El traiem de forn i ho deixem refredar una mica.
.- El cobrim amb la massa brisa, fent una vora a l’interior de l’motlle i col·locant-la cap avall.
.- El posem de nou al forn,  a 180ºC amb calor baix i dalt, fins que es dauri la massa brisa (uns 25/30 minuts)
.- El traiem de forn i el deixem refredar lleugerament (uns 10 minuts).
.- En calent, bolquem el pastís al plat de presentació. Posem el plat a sobre i li donem la volta amb un moviment sec. (Cura de cremar-se amb el caramel)
.- Es pot menjar calent o fred, però millor tebi.